A kedvenc diétás süteményeket áruló cukrászdámban ültem, ahogy minden csütörtök délelőtt szoktam. De most valahogy nem volt kedvem édességet enni, úgyhogy csak a kávémat iszogattam, és mereven bámultam magam elé. Valami nagyon nem stimmelt velem, és ezzel volt tele a fejem.

Azon gondolkoztam amikor végül mégis kértem a pincértől egy süteményt, hogy vajon mi a baj velem mostanában. Fásultnak érzem magam, levertnek, és feltűnően nem tudok már érdeklődni semmi iránt igazán. Aztán egyszer csak felemeltem a fejem, kinéztem az ablakon, és arra gondoltam, de jó lenne a szemközti lakásban lakni. És ekkor rájöttem: el kell végre költöznöm.

A hirtelen jött költözést is csak megfontoltam lehet végigcsinálni

Hosszú idő után először éreztem magam lelkesnek. Végre csinálok valamit! És mivel kell kezdenem? Egyrészt el kell adnom a mostani lakásomat, másrészt keresnem kell egy másikat, amibe beköltözhetek. Az utóbbi nem tűnt nagy falatnak, az előbbi azonban igen, mert egyáltalán nem értek ahhoz, hogyan kell eladni valamit – sokkal inkább a vásárláshoz értek. Végül úgy döntöttem, hogy hazamegyek, és otthon nagyon-nagyon alaposan utánajárok a dolognak, ahogy egyébként mindig is szoktam.

Leültem a laptopom elé, és elkezdtem kutatni a neten. Nem sokat kellett ott töltenem, mire rátaláltam egy elsőre ijesztőnek tűnő témára: az energetikai tanúsítványra. Semmit nem tudtam erről, és egyből az a kérdés jelent meg a fejemben:

Mégis mi az az energetikai tanúsítvány?

És ami még érdekesebb: van nekem egyáltalán olyanom? Mármint nem nekem, hanem a lakásnak, amiben élek. Gyorsan átnéztem az otthon lévő papírokat, meg beszéltem az ügyvédemmel, aki mellesleg a legjobb barátnőm, és akivel intéztem még ennek a lakásnak a megvásárlását 2010-ben. Ő elmondta, hogy nincs energetikai tanúsítványa a lakásnak, mivel ez csak 2012-ben lett kötelező, úgyhogy érdemes elkezdeni utánajárni a dolognak. De ne aggódjak, mert tud egy céget, akik gyorsan, és jó áron készítik el. És átküldte ezt a címet: https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/.

Ezután jött az, hogy olvasgatni kezdtem

Na, most az a baj, hogy én pont az a típus vagyok, aki nem szereti, ha ezüsttálcán nyújtja át valaki neki a megoldást. Én szeretek magam utánajárni a dolgoknak, így én is elkezdtem energetikai tanúsítást végző cégek után kutatni, és láss csodást, végül én is a https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalon lyukadtam ki. Ők adják a legrészletesebb, legpontosabb információkat ezzel a témával kapcsolatban, és ami számomra a legfontosabb: mindezt olyan nyelven mondták el az oldalukon, hogy azt még én, a műszaki dolgokhoz abszolút nem konyító ember is megértettem.

A legfontosabb: milyenek az árak?

Pénz beszél, kutya ugat, és nagyon jellemző rám, hogy először nem is azt néztem meg, hogy miről van szó, hanem hogy mennyibe kerül. Megnyugtatott, és talán kicsit meg is lepett, hogy egy budapesti lakásnál sem drága egyáltalán egy ilyen tanúsítvány elkészíttetése, és ami még jobb, hogy ha egyszer elkészíted, akkor 10 évig az érvényes is marad. Mondjuk azt nem tudom, hogy ez miért tetszett annyira, hiszen nem szeretnék még 10 évet itt élni, hanem szeretném tanúsítványostul-mindenestül átadni egy új tulajnak a lakást, hogy én végre átköltözhessek egy másikba – amivel a törvények értelmében szintén jár egy ilyen tanúsítvány. Mert ahogy az ügyvédem mondta, 2012-óta kötelező ennek a megcsináltatása.

Ami a legjobb: megdöbbentően gyorsak!

Ahogy a weboldal olvasható, 12-24 órán belül vállalják az energetikai tanúsítvány elkészítését. Bár nekem azért nem ilyen sürgős, hiszen ki tudja még, mikor találok magamnak végre egy másik lakást, az azért mégis imponáló, ha valaki ilyen sebességgel képes jól(!) dolgozni. A másik, ami még nagyon megfogott az e-tanusitas.eu oldalon, az az árgarancia: ígéretük szerint ha találok más ajánlatot, ami ennél kedvezőbb, akkor jelezzem nekik, és ők is azonnal elvállalják majd az alacsonyabb áron a munkát.

Erre azonban semmi szükség nem volt, mert nem kerestem tovább. Megtaláltam, amit akartam, és őket bíztam a mostani lakásom energetikai tanúsítványának elkészítésével. A következő lépés, hogy kitaláljam, hova is akarok majd költözni. De ahogy az egész költözés ötlete gyakorlatilag a semmiből jött, úgy gyanítom, hogy erre a kérdésre is hasonlóképpen fog jönni a válasz. Talán le kell mennem megint a kedvenc cukrászdámba ahhoz, hogy megtaláljam a tökéletes helyet, de az is lehet, hogy a kávézóban vagy a könyvesboltban hasít belém az ötlet. Az se biztos még, hogy a városban akarok maradni.

Azt viszont eldöntöttem, hogy ha már ennyire beleástam magam ebbe a témába, akkor igyekszem lehetőleg olyan lakást keresni ami a lehető legkiválóbb energetikai besorolású. Szeretném megvédeni a bolygót, és nem utolsó sorban az is fontos nekem, hogy a havi számlák lehetőleg minél alacsonyabbak legyenek.