A barátnőimmel rendszeresen összejárunk valamelyikünknél főzőcskézni. Ilyenkor mindig van valaki soron, aki kinéz egy jó receptet, esetleg még fel is turbózza a saját elképzeléseivel, és közösen megfőzzük, megsütjük. Azért jó, amit csinálunk, mert egyrészt újabb és újabb receptekkel gazdagodunk, másrészt jó társaságban jókat eszünk, harmadrészt pedig csomó témát tá tudunk közben beszélni, mint az utazási terveink, a napi gondjaink, vagy éppen a napelem pályázat feltételei. A lényeg, hogy magunkat jól érezve igyekszünk segíteni egymásnak.

Legutóbb Zsuzsi barátnőm büszkélkedett azzal, hogy a férjével belefogtak egy napelem projektbe. Elég régóta tervezgetik, és meg kell, hogy mondjam, valóban nagyon kecsegtető amit eddig hallottam. Elképesztően sokat meg lehet spórolni egy ilyen rendszerrel, ráadásul mi a párommal elég keveset vagyunk otthon, kevés áramot fogyasztunk, szóval nekünk igazán megérné belevágni. Arról, hogy mik a napelem pályázat feltételei igyekeztem Zsuzsit jó alaposan kifaggatni, de mivel az ura intézte az ilyesmit, de megígérte, hogy következő hétre már mindent összeszed, amit csak tud. Addig is hosszasan felvázolta, hogy hogyan is működik egy ilyen napelem rendszer, hogyan folyik majd a felszerelés, az átállás, meg ilyesmi. Azt azért halkan hozzátette, hogy egy kicsit azért kellett rá spórolniuk, mert első körben az építtető maga fedezi az egészet, aztán a pályázaton vissza lehet igényelni a költségek jelentős részét, de így legalább sokkal hamarabb térül meg a befektetett önerő, mintha teljesen magunk állnánk az egészet.

napelem pályázat feltételei

Következő hétre, ahogy ígérte, utána is nézett a dolgoknak, de mivel Zsuzsikámat se az eszéért vették el, így nemigen tudott sokkal többet mondani. Viszont felírt magának egy webes elérhetőséget, ahonnan a férje is tájékozódott és ahonnan aztán az árajánlatot kérte a saját rendszerükre, úgyhogy ezt gyorsan le is jegyeztem magamnak, hogy otthon alaposan át tudjam tanulmányozni. Így is tettem, még a másnapot se bírtam megvárni! Amint hazaértem a főződélutánról, már parancsoltam is oda a páromat a számítógép elé, hogy nézzük át közösen, mik a napelem pályázat feltételei és hogyan tudunk neki megfelelni. Kiderült, hogy akár már holnap is belevághatnánk, ráadásul egy támogatott, kamatmentes hitellel nagyon szépen be tudnánk osztani az időnket és a pénzünket, nem kellene egyszerre nagy összeget ráfordítani. Úgyhogy eldöntöttük: a mi házunk tetejét is rövid időn belül napelem panelek fogják díszíteni!

Hálás vagyok Zsuzsinak, amiért segített, mert e nélkül az oldal nélkül nem is tudtam volna, hogyan nézzek utána, mik a napelem pályázat feltételei, valószínűleg hetet-havat összeolvastam volna, és a végén kialakult volna bennem egy zavaros kép, hogy aztán valami előnytelen ajánlatot fogadjak el. De szerencsére nem így alakult, és ha minden jól megy, akkor még idén üzembe is lehet helyezni a napelem rendszerünket!