Mi az egészség? Sokak szerint nem több, mint a betegség ellentéte. Én viszont nem hiszem, hogy csak ennyi lenne az egész, mert az egészség fogalma nem redukálható le csupán influenzára vagy más komolyabb bajokra.

Ép testben ép lélek. Érdemes körül járni ezt a gondolatot, mert sokkal szélesebb dimenziókba repíthet el bennünket, mint ahogyan azt gondolnánk. Mint mondjuk a megújuló energia. De kicsit előre szaladtam a gondolatmenetemmel, úgyhogy kezdjük inkább az elején.

Ugyanúgy számít a lelki állapot hogyléte is, mint amikor a testünk szenved valamilyen bajtól. Sőt, ha engem kérdeznek, egy lelki gondokkal küzdő személy sokkal gyorsabban és könnyebben eshet ágynak, mint mondjuk az, aki békében van legbelül. A belső jólétet befolyásolja a szociális, a családi, a munkahelyi környezet, meg hát persze a párkapcsolati tényezők is. De meghatározó jellege van-e esetleg a természetnek? Annak a körülöttünk lévő világnak, amely napról napra egyre jobban szennyezett, kihasznált és alulértékelt.

Még jó, hogy befolyásoló ereje van ennek is! Senki sem érzi magát jól úgy, hogyha szennyeződésekkel és káros anyagokkal teli levegőt kell szívnia. Részemről már annak a tudata is rossz közérzetet eredményez, hogy ha kimegyek Budapesten a körútra, akkor nem normális levegőt juttatok a szervezetembe, hanem az autók kipufogócsövéből áramló mérget.

Jó lenne fogni magam és leköltözni vidékre, ahol mikrovállalkozást indítva a saját utamat kezdeném el járni. Foglalkozhatnék bármivel, amihez kedvem van. A természet lágy ölén a kristálytiszta levegőt belélegezve biztos vagyok benne, hogy rátalálnék a teljes belső harmóniára. És mivel fontos számomra a környezetvédelem, szerintem átalakítanám az egész életvitelemet a megújuló energia használatára. Mert igen, ahogyan korábban is említettem, az ép testben ép lélek gondolata a mai világban már a környezetvédelem szempontjából is fontos.

Hirtelen ötletemtől vezérelve el is kezdtem utánanézni az interneten, hogy ha valóban belefognék ebbe a „kalandba”, akkor milyen lehetőségeim lehetnének környezettudatosság szempontjából. Anyámtól hallottam nemrég, hogy a távoli rokonaim közül valaki napelemrendszert építettet a háza tetejére és azzal biztosítja az áramellátását. Hm, szóval napelemes megoldás? Bizonyosan jelentősen csökkenti az ökológia lábnyomunkat.

napelemfarm támogatás

A napelemfarm támogatás elsőre ismeretlen volt számomra, hiszen a saját vállalatom indításának gondolata még elég korai szakaszában volt. Utána olvasgatva szép lassan kirajzolódott, hogy mi is ez az egész, hogyan lehet pályázni egy ilyen támogatásra, milyen paramétereket kell figyelembe venni. Az biztos, hogy mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nem árt végig gondolniuk ezt a lehetőséget, hiszen a Nap jó barátja mindenkinek. A belőle kinyert energia zöldebbé teheti a vállalkozást (és a bolygót!) ráadásul teljesen kiválthatja a villanyszámlát. Persze nem tíz forintba kerül egy ilyen lépést megtenni, de úgy körülbelül tíz éven belül a rá szánt összeg teljesen megtérül.

Mindenki törekedjen nagyobb megoldásokra is, ne csak a kisebb lépéseket tartsák szem előtt – főleg, hogy ha olyan vállalkozással kapcsolatos terveket szőnek, mint ahogyan azt én is teszem. Muszáj, hogy időt, energiát és pénzt fektessünk a jövőnkbe az egészségünk érdekében, mert hát mindenkinek csak egy, megismételhetetlen élete van. Nem mindegy, hogy azt harmóniában vagy gondokkal küszködve éljük le, és nem mindegy, hogy egy lassan eltűnő, vagy egy épülő világba tervezzük a jövőnket.