Akár szó szerint is értve… Az otthoni szeretetteljes környezet fenntartása, aminek feltétele a gyakorlatiasan ideálisnak mondható körülmények megléte.

Természetesen, a dolog nem úgy megy azért, hogy hagyományos háztartásbéli feladatkörök vannak, én sem erre gondolok. Ebben én sem hittem soha. Férfi és nő különböznek ugyan, de bárki elláthat bármilyen feladatot. Ugyanakkor, azért felfigyeltem rá, hogy nekem sokkal többet jelent maga a biztonság állandósága, míg a férjem hajlamos egy váratlanul felmerülő problémával úgy kalkulálni: majd ha elromlik, megcsinálom akkor. Nem felelőtlen, csak másmilyenek a problémamegoldó reflexei.

De én, az egész őszünket azzal töltöttem, hogy megbízhatóbb, stabilabb módjait találjam meg az otthoni fűtés rendszereknek, mert szerintem az nincs úgy jól, hogy régóta javítgatunk (vagy javíttatunk) egy régebbi gázkazánt, ami már nem az igazi!… Pláne, hogy a hírek is azzal riogattak, nagy córesz lehet a télen. Nyilván egyszer majd elromlik, és akkor vehető új, de engem aggaszt, hogy mi lesz a kettő közötti időben. Én a biztonság állandóságát erre értettem…

Megtaláltam aztán végül a futesrendszerek.hu-t, ahonnan azt tudtam meg először, hogy ezeknél a régi gázkazánoknál sokkal stabilabb lehet az elektromos fűtés. Mert azok a dolgok, melyek az elektromos fűtés rendszerek tárgykörébe tartoznak, sokkal egyszerűbb fűtés rendszerek is egyben, mégis nagyszerűbb technológiákat foglalnak magukba. Bár a paletta igen széles (van, ami tényleg csak az egyszerűségével hódít…). Egyes eszközök és átfogóbb rendszerek terén is. Viszont azt is hangsúlyoznám, mikor egyszerűségről beszélek, hogy az itt pont fordítottan arányos a korszerűtlenséggel. Itt az egyszerűség a fejlettséget úgy feltételezi, hogy sokkal hosszabb idő alatt kiforrottabbá vált dolgok lettek könnyebb felépített rendszerűek. Emiatt hatékonyabbak, könnyebb őket javítani, eleve “működésre bírni”, beüzemelni. Emiatt már többet tudnak nyújtani a területükön.

Ők, a futesrendszerek.hu-nál mindenféle dologra kínálnak tehát megoldást, nem csak egy egész ház, vagy lakás felfűtésére egyetlen “hőforrással”, ugyanakkor ezek az újdonságok tényleg nem rendelkeznek bonyolult csövezési és egyéb vonzatokkal, így variálhatjuk is őket. Ezáltal pedig magát az életterünket is berendezhetőbbé, testreszabhatóbbá teszik. Pontosabban meghagyják annak, mert nem foglalnak sok helyet. Az elektromos padlófűtés például teljesen helyigény nélküli lehet, hogy csak egy példánál ragajak le. És lakóhelyiségek mellett nyilván irodákba, más funkciójú terekbe is találhatunk bármilyen eszközt náluk. Temporálisan felfűtendőkbe is.

A elektromos padlófűtés legfontosabb kelléke az elektromos fűtőszőnyeg. Ami nyilvánvalóan a felső padlóréteg alá kerül. Ebben egyelőre nem különbözik a csövezetes padlószőnyeges megoldásokkal, de könnyen beláthatjuk, hogy egy ilyen, készen és egyben vásárolt szerkezetet ha be kell “szerelni”, az nem is szerelés igazán. A lefektetése bőven kevesebb kellemetlen munkálattal jár, mint csöveket fektetni, és nem is muszáj olykor megbontani egy lefektetett padlóburkolatot. Ennek módjait szakszerűen leírják az oldalon, mert rengeteg praktikus megoldás létezik a régi technológiákhoz képest, aminél már kitalálták, hogyan alkalmazza a területen gyorsan a szakember.

Mi az egyik nagyobb helyiségünkbe szereltettünk ilyen újfajta padlófűtést, az unszolásomra, és éppúgy bevált, mint az egyéb, kiegészítő lehetőségek másmilyen elektromos fűtőeszközökkel. Általánosan jellemző ráadásul, hogy könnyebb cserélni, variálni ezeket az új technológiákat, míg régen, ha valamilyen fűtésrendszer beszerelésével épült fel a házunk, akkor az volt benne és kész – másra váltani nem lehetett. “Majd, ha költözünk, akkor megint próbálunk előre gondolkodni, hosszú időre” – vélekedtek sokan, de én ebből nem kérek. Ezért kerestem fel a futesrendszerek.hu-t!

Na és még azért, mert ők megjelenésben is variálható, a házunkhoz igazítottan barátságos, és szerethető megoldásokat ígértek a leírásaikban. Olyanokat, melyek megfelelő kiegészítői, sőt színesítői lehetnek egy igényes beltérnek. (Fűtőpanelek, elektromos kandallók, stb.) Az általuk ajánlott elektromos üzemelésű, dizájnelemekkel tarkított fűtőtestek hosszú élettartamú, környezetbarát fűtés rendszerek egyben (ha sokat telepítünk belőlük otthonra, és el akarnánk nyújtani azok esetleges leszerelését), ugyanakkor könnyen áthelyezhetők is a házon belül! A mobilitás előnyeit a hosszú időre való tervezéssel együtt is élvezhetjük így – drágább darabok esetén.

Vannak már mindenféle variált megjelenésű dolgok, nem olyan egyszínű az egész fűtéses téma, mint az a régi fűtőtesteknél jellemző volt… Előnyeik továbbá, hogy csak egy konnektor kell hozzájuk, még csak a fal mögé sem kell “rejteni” plusz dolgokat, modernek, általában beépített termosztáttal működtethetők, azaz a tudatos spórolás is megvalósítható velük, a felhasznált energia terén. Soroljam még a erényeket?? Mert, ahogy utaltam már rá, ezek zöld megoldások – mindenkinek, akik szeretnek önmaguk privát életén túlmutatóan is tudatosan élni, létezni, minden igényt kielégítők. Csökkenteni tudjuk az ökológiai lábnyomukat! (A világpolitikát ide sem hoznám. Hogy miért kéne már szabadulni a földgáztól, de higgyük el, nem létezik olyan terület, ami ne kerülhetne könnyen szélesebb dimenzióba – minden tettünkkel, döntésünkkel sok dologra vagyunk nagy léptékben hatással)

A futesrendszerek.hu-t jó szívvel nevezném a fenntarthatóság nagykövetének. Ezért vannak a főoldalon “Napelem” és “Hőszivattyú” kategóriák. Még az elektromos fűtési eszközöknél is igaz ugyan, hogy az áramhálózat fogyasztóiként tudjuk működtetni őket, de ez a weboldal egyfajta kalauz abba a világba, melyben energiafüggetlenek is lehetünk.

A hőszivattyúk például természeti erőforrásokat használnak, nem máshol, mint az udvarunkban. Aki kertes házban lakik, vagy nagyobb telken, annak végtelenek a lehetőségei. A napelem esetében talán nem is kell ecsetelni, mindez hogyan valósul meg. Mindannyian hallottunk már napelemes technológiákról, amik a haladás ütemét diktálják, tőlünk nyugatra. Szerintem azért fogalmazódott meg bennük annak az igénye, hogy ilyen szakemberekkel is szakmai kapcsolatba lépjenek és együttműködjenek (akik napelemes rendszereket szerelnek), mert látták, hogy az elektromos fűtés rendszerek ilyen dimenziót is nyithatnak bárki számára. Áramot előállítani napelemmel, esetleg hőenergiát természeti eszközökkel – ezekhez ma már adott mindenféle technológia. És ezen oldal munkatársai elmagyarázzák (és ha kell, a gyakorlatban is megvalósítják), hogyan ötvözhető ez korszerű fűtésre használt eszközökkel.

Túloznék persze, ha azt mondanám, magam is ennyire előre szaladtam anno a tervezésben. De minél többet olvasom őket, a szakmai leírásaikat, annál lelkesebb vagyok. Örülök is, hogy a mai modern eszközök használatával nem kell elköteleződnünk rögtön. Nem kell beépíteni egy komplex drága valamit, ami akár beválik, akár nem, arra kell hagyatkoznunk beláthatatlan ideig. Még várhatunk. Most még csak egyszeri megoldásokat alkalmaztunk otthon, és így lesz időm meghozni a döntést, hogy egy, a jövő szempontjából igazoltan megtérülő megoldás mellett kötelezzük el magunkat. Mondjuk, ha eljön az ideje (és belátta már a hazai közeg is az alternatíva nélküliségét ennek), akkor napelemes rendszert építünk ki, és az így termelt energiával fűtünk például itthon, vagy üzemeltetünk más, villanyáramos dolgokat.

A nemek közötti eltérésekről szóló gondolatmenetemet pedig azzal zárnám: egyéni hozzáállások vannak, de ezekben a kérdésekben például meg tudtam győzni a páromat is. A nagyobb léptékű dolgokban, úgy látszik egyetértünk, és ez bizonyítja: minden hozzáállás nagyon egyedi szempontok alapján dől el, és nem befolyásolja a nemiség. Felelősen gondolkodó nő, vagy felesően gondolkodó férfi pont úgy van, talán ugyanolyan arányban, mint ezek ellenkezője. Magyarán: felelősen gondolkodó emberek vannak! Büszke vagyok rá, hogy mi is azzá váltunk szerintem.

fűtés rendszerek