Sokat tanultam az elmúlt évben egy olyan témáról, ami soha nem gondoltam volna, hogy közöm lesz hozzá. A 16 éve lányom kitalálta, hogy motorozni szeretne. Nem tudtam nemet mondani neki, pedig sokat kértem, hogy inkább valami lányosabb vagy nőiesebb hobbit találjon magának.

Most már elméletben én is teljesen profi vagyok. Például fel tudom sorolni a motor jogosítvány kategóriák kW listáját. Az AM kategória legfeljebb 4 kW-os teljesítménnyel rendelkezik, a következő kategória az A1 maximum 11 kW, az A2 maximum 35 kW, az utolsó pedig, az A jogosítvány kategória 35 kW-tól felfele, a végtelenségig. Ezek persze az elektromos motorokra értendőek, a hagyományost köbcentiben mérik. Én azért foglalkoztam többet a kW-ok tanulmányozásával, mert a lányom elektromos motort kért, mert nem szeretné fölöslegesen szennyezni a környezetét. Ez nagyon kedves lépés tőle, látszik, hogy nem férfi. A férfiaknak soha eszükbe sem jut semmi, mindig csak magukkal tudnak foglalkozni.

A lányom az A1 kategóriájú jogsit szerezte meg és azt mondta, hogy egyenlőre ez tökéletesen megfelel neki, mert csak szórakozásból járnak motorozni a környékre a barátaival. Mind 17 évesek. Az A1 kategória 16 éves kortól szerezhető meg, az AM 14 éves kortól, az A2-höz kell nagykorúak lenned, az A jogosítványhoz pedig egyenesen 24 évesnek. Szerintem ez azért jól ki van találva.

A kedvenc részem természetesen az volt, amikor elmentünk motoros ruhákat vásárolni a lányomnak. Nagyon szép rózsaszín motoros dzsekit vettünk neki, a többi cucca sajnos fekete. Nem mintha gondom lenne a feketével és a rózsaszín sem a kedvenc színem, egyszerűen csak szeretem a szép és színes dolgokat. Nagyon büszke voltam magamra, mert miközben az interneten tanulmányoztam, hogy édesanyaként mit érdemes tudni a motorozásról, ha a gyereked belefog a dologba, találtam egy weboldalt, ahonnan a legtöbb tudásom származik és ahol kaptam egy kuponfüzetet kedvezményes motoros ruhavásárlásra. Higgyétek el, ha vesztek egy motort a gyereketeknek és kifizetitek a tanfolyamot és vizsgát, minden apró kedvezménynek örülni fogtok. Nem épp olcsó mulatság ez a motorozás, főleg egy egyedülálló anyukának. Nem tudom amúgy kire ütött ez a lány, de az apjára sem, hiszen az mindentől félt, még vezetni is alig mert, de rám sem, az biztos.