Nagyon szeretem, amikor vasárnap ebédre összegyűlik nálunk a család. Nem csak négyen eszünk, ahogy minden nap a héten, hanem átjön az öcsém is a barátnőjével, a szüleink is és néha még egy-egy unokatestvér is tiszteletét teszi. Ha sokan jövünk össze, természetesen sok mindent kell sütni és főzni, de ez nekem nem probléma. Mindig másnak a kedvenc fogásait készítem el, de arra figyelek, hogy egészségesen főzzek. Én hiszek abban, hogy az vagy, amit megeszel és a gyerekeket is erre próbálom nevelni. A példamutatás pedig a leghatásosabb nevelési stratégia, amit csak használhatok.

Így volt ez a múlt hétvégén is, szépen összejöttünk. Mialatt az utolsó simításokat végeztem az ebéden, hallottam, hogy a férjem és az öcsém az ablakcseréről vitatkozik. Kíváncsi voltam, hogy milyen részleten tudtak ennyire összekülönbözni, bár azt sajnos tudom, hogy mindketten elég nehéz fejűek, így akár a legapróbb kis részlet is vitára adhat okot náluk.

Hamar kiderült, hogy az ideális ablakkeret anyagában nem értettek egyet; a férjem a jól bevált fa nyílászárókra esküszik, az öcsém viszont haladó szellemű és a műanyag ablakokra szavaz. Terítés közben hallgattam az érveiket és tíz perc után már azt sem tudtam, hol áll a fejem. Annyira belementek a részletekbe, hogy melyik ablak hangszigetel jobban, a műanyag vagy a fa ablakkeret ellenállóbb-e a nappalsugárzással szemben, hogy esztétikai szempontból melyik a nyerő… Én csak kapkodtam a fejem. Az öcsém megelégelte, hogy csak verbálisan zajlik a csata és a tettek mezejére lépett, beírta a telefonja keresőjébe, hogy műanyag ablak beépítés budapest, majd a férjem orra alá dugta diadalmasan a rengeteg pozitív véleményt és várta, hogy ő elismerje a vereségét. Ezzel szemben a férjem is segítségül hívta a modern technikát és visszavágott a rusztikus fa ablakokat kedvelők blogjával, akik (meglepő módon) a fa ablakokat éltették. Így ment ez egy darabig, de aztán már nem tudtam tovább tűrni az értelmetlen csatározásukat, így rájuk szóltam, hogy kész az ebéd, üljenek le az asztalhoz és tegyék el a telefonokat. Mint a gyerekek, komolyan mondom. És a legszebb az egészben az, hogy mind a kettőjük házában fa nyílászárók vannak.