Az egész családom Kelet-Magyarországon él, nagyon szeretem az ottani konyhát is, egészen máshogy készül több fogás is, pl. a töltött káposztát is nagyon sajátosan készítik arrafelé. Nagynéném fantasztikus túrós rétes receptjét is elővettem a minap, hogy kicsit csemegézhessek a hazai ízekből. Miközben vártam, hogy elkészüljön, arra gondoltam, felélesztem egy régebbi tervemet, s elkezdtem nézegetni, milyen van-e eladó lakás Nyíregyháza valamely részén, vagy esetleg a környező településeken.

Már egy ideje fontolgatom, hogy visszamegyek Kelet-Magyarországra. Mikor egyetemista voltam, Budapestre kerültem, itt éltem kollégiumban, aztán albérletben, de egyre gyakrabban jut eszembe, hogy haza kellene térni. Amíg volt egy komolyabb kapcsolatom, logikusnak tűnt itt maradni, de mióta újból független vagyok, átértékeltem a helyzetem. Itt teljesen gyökértelen vagyok, Nyíregyházán és környékén viszont rengeteg rokonunk él, ha bármire szükségem van, van kihez fordulnom. Itt egy inkább egyedül érzem magam.

Megdöbbentő, mennyivel megfizethetőbbek az ingatlanok. Ahogy begépeltem, hogy eladó lakás Nyíregyháza, több takaros kis téglalakás is megjelent a találatok között, melyek minimum 40 millió forintba kerülnének, ha néhány száz kilométerrel arrébb építik fel őket. A környező kis településeken egyébként még barátibbak az árak, de úgy vagyok vele, hogy már igencsak megszoktam a városi életformát, azt, hogy mindig van hova boltba menni, mindent megkapok, ezt nem szívesen adnám fel.

Mivel tanítónő az egyik végzettségem, biztosan találnék munkát is, így egyre lelkesebben vetettem bele magamat az apróhirdetésekbe. Sokan ódzkodnak a panellakásoktól, de nekem nincs vele különösebb problémám. Elég jó az elosztásuk, így, ha majd egyszer családom lesz, mindenkinek meglesz a maga kis élettere. Nagyon jó alvó vagyok, szóval az sem zavar, hogy a falak nem hangszigetelnek túl jól egy ilyen ingatlanban. Annak pedig kifejezetten örülnék, ha lennének szomszédaim, mert alapvetően nagyon társasági ember vagyok – s mindenhol van egy lelkes Marika néni, vagy Erzsike nénje, akitől jó kis recepteket lehet szerezni.

Még lefekvéskor is azt láttam magam előtt: eladó lakás Nyíregyháza. Kattogott az agyam, különösen az egyik panellakás tetszett meg. A Jósavárosban van, arrafelé lakik a nagybátyám és a családja. Nagyon szeretem az unokatestvéreimet, egyikük még gimnazista, a többieknek már családja van, így babázhatnék is hétvégente. Mostanság csak a közösségi oldalra feltöltött képeken tudom követni az életüket.

Reggel, mikor felkeltem, rögtön leültem a nextapro.hu elé, s elkezdtem keresni ismét a következőt: eladó lakás Nyíregyháza. Még mindig ott volt a hirdetés, ezt égi jelnek vettem (ami tudom, túlzás, hiszen egyik napról a másikra nem olyan gyakori, hogy elkél egy ingatlan, különösen az országnak ebben a szegletében).

Úgy gondoltam, nincs veszítenivalóm, így felhívtam a hirdetőt. Egy nagyon kedves fiatal hölgy vette fel. Elmondta, hogy családi okokból viszonylag sürgős nekik az eladás, így alkuképesnek tekinthető a meghirdetett ár. Ennek nagyon örültem, mert bár elég kedvező volt az is, amit feltüntettek mellette, ha sikerülne mondjuk 500 000 Ft-ot lealkudnom belőle, abból szépen felújíthatnám a konyhát is.

Megbeszéltük, hogy a héten felkeresem őt személyesen is. Egyébként is szabadságot vettem ki, úgy voltam vele, egy kis rokonlátogatás sem árthat, addig sem nekem kell főzni – mert bár imádom ezt a tevékenységet, néha jól esik, ha csak kiszolgálnak.

Felhívtam nagybátyámat is, nagyon örült, hogy meglátogatom őket, s amikor azt is elmondtam, hogy látogatásomnak milyen egyéb célja van, majd kiugrott a bőréből. A családom nehezen békélt meg azzal a gondolattal, hogy ennyire messzire keveredtem a fészektől. Nem sokkal a telefonbeszélgetésünk után elkezdtek záporozni a telefonhívások és üzenetek a többi rokontól, akik nagyon belelkesültek arra a hírre, hogy talán közelebb kerülök hozzájuk. Rögtön elkezdték ajánlgatni kőműves, szobafestő, burkoló ismerőseiket, akik majd baráti áron segítenek otthonosabbá tenni az új lakáskát. Mondtam nekik, hogy ez egyelőre kicsit korai, de köszönöm, hogy ennyire szívükön viselik a sorsomat.

Amikor megérkeztem Nyíregyházára az eladó lakás ügyében, nagyon jó érzések töltöttek el. Mintha hazaértem volna. A lakás pont olyan volt, mint a hirdetésben, ennek nagyon örültem, kicsit féltem, hogy csalódni fogok. Nagybátyám is elkísért, azt mondta, szerinte kisebb eséllyel vernek át, ha ő is eljön. Nem tűnt egyébként olyannak az eladó, mint aki ilyesmit tervezne, de nem akartam megbántani, így elfogadtam a segítségét. Mikor eljöttem, abban maradtunk a hölggyel, hogy hamarosan keresni fogom. Este többször is felmentem az oldalra, félve attól, hogy esetleg az eladó lakás Nyíregyháza kategóriából eltűnik a kiszemeltem. Reggelre aztán meghoztam a döntést. Felhívtam az eladót, s megbeszéltük, hogy egy héttel később lefoglalózom az ingatlant. Úgy érzem, jó döntést hoztam.