A barátnőimmel szeretünk havonta egyszer-kétszer összeülni, sütni és főzni valami finomat, közben pedig megosztani egymással, hogy kivel mi történt azóta, hogy nem találkoztunk. Egy hete volt utoljára ilyen kis összejövetelünk, amit éppen Viki barátnőm tartott. Több oka is volt ennek. Egyrészt az, hogy amúgy is éppen ő jött volna soron, másrészt pedig mindenképpen szerette volna ha átmegyünk hozzájuk, mert a férjével nemrég fejezték be az építkezést és beköltöztek az új házukba. Végül úgy alakult, hogy ez a délutáni csajos összejövetel estére egy kisebb fajta rögtönzött házavató bulivá csapott át, mert mindannyian odahívtuk a párjainkat is és koccintottunk Viki és Bálint új otthonára.

Délután viszont csak miénk, a csajoké volt az egész ház. Az én párom dolgozott, Viki férje a nagymamánál volt a kisgyerekükkel, Timi vőlegénye pedig otthon szerelte a kocsiját. Mi hárman pedig egy-egy pohár jéghideg almás-kivis limonádé mellett beszélgettünk a teraszon, szigorúan csak az után, hogy végigjártuk az egész házat, megnéztük minden egyes négyzetcentiméterét és végighallgattuk Viki történeteit arról, hogy hogyan zajlott az építkezés.

Timinek és nekem is, a mesés konyhabútoron kívül, az keltette fel legjobban a figyelmünket, hogy a ház teteje tele van napelemekkel. Én személy szerint nem sokat tudtam a témáról, csak nagy vonalakban annyit, hogy környezetbarát, furcsán néz ki és nem valami olcsó amikor beszerelik. Szerencsére Viki nagy szakértője lett a témának, mert az építkezés első fázisában már elkezdtek a férjével olvasgatni arról, hogy miért jó ha telepíttetnek napelem rendszert a családi házra. A rengeteg pozitívum miatt hamar úgy döntöttek, hogy ők is szeretnének napelemeket a saját házukra.

Viki elmesélte, hogy emiatt a beruházás miatt drágább lett az építkezés, mint először tervezték, de úgy voltak vele, hogy ez egy hosszú távú befektetés és később meg fogják köszönni maguknak, hogy már az építkezés közben belevágtak és nem utólag, évekkel később kell nekiállniuk. Ezután pedig pontosan elmagyarázta nekünk, teljesen emberi és érthető módon, hogy hogyan működik a rendszer, és be kell valljam, hogy engem is meggyőzött. Habár a párom és én lakásban lakunk, ahol nincs lehetőségünk napelem rendszert beszereltetni, de talán, ha egyszer nekünk is lehetőségünk lesz családi házba költözni, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy mi is a napelem rendszer mellett döntünk majd.

Miután kibeszéltük a technológia szakmai és úgymond férfiasabb részét, nem tudtunk átsuhanni azon a tényen, hogy a napelemek hogy néznek ki. Viki szerint nagyon szépek, modernek és jól mutatnak a tetőn, szerintem nem csúnyák, de elég furcsán és szokatlanul néznek ki, hiszen nem lát az ember ilyesmit minden egyes házon, Timi azonban kerek perec közölte, hogy környezetbarát és tök jól hangzik, de neki annyira nem tetszik, hogy esze ágában sem lenne ilyet tenni a házára.

Mindig azt mondják, hogy ízlések és pofonok, én úgy gondolom, hogy a napelem rendszerek pozitív tulajdonságai sokkal fontosabbak, mint az esztétika, Timi számára azonban fontosabb, hogy a háza minden négyzetmillimétere pontosan úgy nézzen ki, ahogy ő azt elképzelte. Mivel nem tudtunk konszenzusra jutni, Viki hamar lezárta a témát azzal, hogy neki látványra is nagyon tetszik a napelem, mert modern és elegáns, és örül annak, hogy Bálinttal belevágtak.

Este, mikor a fiúk is megérkeztek, Viki pedig lefektette a lányukat aludni, akkor ismét kiültünk a teraszra, csak ezúttal már egy-egy pohár bor társaságában, és csak hallgattuk, ahogy Viki és Bálint az építkezés hullámvölgyeiről beszél. Voltak hónapok, amikor minden simán ment és sikerült a tervek szerint haladniuk, de többször megesett az is, hogy problémákba ütköztek. Szerencsére a nehézségek ellenére teljesült minden vágyuk, felépült a ház, ami ráadásul még környezetbarát is!

Azt hiszem, ha a párommal eljutunk odáig, hogy mi is belevágjunk egy építkezésbe, akkor biztos újra kifaggatom Vikiéket a témáról, hogy több év távlatából is úgy gondolják-e, hogy érdemes belevágni. Mind az építkezésbe, mind a napelem rendszerbe.