Kedvenc évszakom a nyár. Ilyenkor tele van az ember életkedvvel, vidámsággal, kicsattan az egészségtől. A természet is boldog, csak úgy roskadoznak a fák a zamatos gyümölcsök édes terhe alatt, az állatok kölykeiket nevelgetik, tanítgatják. Egyszóval szeretem a nyarat; ennek ellenére viszont nagyon nem bírom a meleget. Az igazi hőséget, az izzasztó forróságot, amikor a házból kilépve azonnal lever a víz és gyöngyözni kezd a homlokom, csorog az izzadtság a hátamon. Főleg akkor, ha előtte volt egy jó kis nyári zápor és olyan pára van a levegőben, hogy még egy esőerdő is kutya füle ahhoz képest.

A nyári napokon főzni is egészségesen szoktam, csak valami könnyű, hűsítő ebédet csinálok. Amúgy is jó hatással van az ilyesmi az egészségre, legalább diétázunk kicsit; plusz nem is kívánom ilyenkor a nehéz, zsíros ételeket. A férjem sem szokott tiltakozni egy hideg gyümölcsleves vagy friss saláta ellen.

Nálam rosszabbul talán csak a férjem viseli a meleget. Nyáron a légkondicionált irodaházból bevágódik a szintén légkondis kocsiba, majd hazaérve becsapja maga mögött az ajtót, nehogy bejöjjön a meleg, vagy kimenjen a hűvös. Nincs a házban légkondicionáló berendezés, mi a ventilátorra esküszünk. Sokan mondták már, hogy ugyan már, a ventilátornak semmi értelme sincs, csak a meleget keveri a szobában, de nekünk ez vált be. Én érzékeny vagyok a huzatra, ezért kerülöm a légkondikat is; kaptam már arcüreggyulladást a nyár kellős közepén. Valamint nem elhanyagolható szempont, hogy a ventilátor árak jóval a légkondik ára alatt vannak. Szinte fillérekből vettünk mi is egy szuper ventilátort, ami már évek óta jó szolgálatot tesz.

Nem akarok itt okoskodni, de nézzük csak, milyen érvek szólnak még a ventilátorok mellett. Szerintem kisgyerekek vagy idősek mellé mindenképpen jobb megoldást jelentenek, mint a légkondicionálók; nem fújják az ember arcába a hideget. Könnyen áthelyezhetők, attól függően, hogy a lakás melyik pontján van rájuk szükség. Ugye az árat már mondtam, de nem csak itt lehet velük spórolni; a fogyasztásuk és áramigényük is jóval kevesebb, mint a légkondiké. Egyszerűen karban tarthatók, csak le kell róluk törölni a port használat előtt (vagy felhozni a pincéből és kivenni őket a tároló zsákjukból, ahogy mi csináljuk). Egy társasházban vagy panelházban biztos, hogy nem fognak panaszkodni a szomszédok a zajra vagy csöpögő kondenzvízre. Bárhova „beszerelhetők”, hiszen nem kell őket szerelni, csak beállítani a szobába. Végül pedig, magamból indulok ki, de ez nekem igenis egy fontos szempont, hogy rendkívül egyszerűen kezelhetők, vezérelhetők. Nem kell hozzájuk ezer gomb és beállítás, elég egyetlen kapcsoló is.

Nagyon belejöttem itt a ventilátorok fényezésébe. Ezek apróságoknak tűnnek, de szerintem azért lényeges részletek, érdemes őket megfontolni. De mindenki döntse el maga, mire teszi le a voksát.