A férjemet szénhidrát csökkentett diétára fogtam, úgyhogy egy kicsit nehézséget okozott születésnapi tortát készíteni neki. Amióta jobban odafigyelek a saját étrendemre, sokkal könnyebben észre veszem, hogy a férjemnek min kellene változtatnia, hogy leadjon néhány kilót és ne legyen olyan magas a vércukor szintje. Miután konzultáltunk a háziorvossal és egy dietetikussal is, összeállítottunk egy speciális diétát neki, amit szigorúan be is tart. Mivel otthon én főzök, csupa olyan étel kerül az asztalra, ami belefér a diétába és szereti is a férjem. A születésnapi tortáját is úgy csináltam, hogy finom krémes legyen, de ne legyen tele cukorral és zsíros tejszínnel.

Átjött a fiam és a barátnője is hétvégén szülinapozni, együtt felköszöntöttük a férjemet. Én sem tudtam, mit hoz majd a fiam ajándékba, úgyhogy meglepődtem, amikor előállt azzal, hogy segít belevágni a napelemes rendszer telepítésébe a férjemnek. Azt tudtam, hogy nagyon szeretne a férjem napelemeket a házra, de sosem gondoltam úgy igazán, hogy lesz is belőle valami. De most a fiam utána nézett és vannak napelemes pályázatok, amiknek a segítségével nem olyan lehetetlen belevágni a napelemek telepítésébe. Ahogy nagy vonalakban elmesélte a fiam, magánszemélyek egy kamatmentes hitelt tudnak igénybe venni. Vállalkozóknak van vissza nem térítendő támogatás is, de sajnos jelenleg csak a vállalkozók számára elérhető ez a lehetőség. De a 0%-os hitel is remek lehetőség, hiszen az évek alatt csak a napelemek árát kell visszafizetni, a kölcsönre kamatot egyáltalán nem kell fizetni.

Nagyon megörült a férjem ennek a lehetőségnek és a fiunk részéről felajánlott támogatásnak és segítségnek is. Ahogy a fiúk megbeszélték, lassan bele is vágnak a dologba, már kértek árajánlatot. A következő lépés egy helyszíni szemle lesz, amikor a szakemberek felmérik, hogy milyen fekvésű a tető, merre lejt, elbírja-a napelemeket és hova lehetne feltenni a napelemes rendszert. Ezután a papírmunka jön majd, ha alkalmasnak bizonyul a ház ehhez a beruházáshoz; meglátásom szerint én ebben fogok tudni segíteni, hiszen a férjem sosem szeretett nyomtatványokat töltögetni. Ha ezzel is megleszünk, akkor már csak a felszerelés marad, ami egyetlen nap alatt meglesz, ahogy a cég ígéri. Kíváncsian várom, hogy mennyi idő múlva élvezhetjük majd a napelemek előnyeit. Figyelmes születésnapi ajándék a fiamtól, az biztos.