Mostanában valahogy csupa, férfiasabb témáról írok, de ilyenkor tavasszal mindig előkerülnek nálunk az autózással, motorozással kapcsolatos feladatok. Meséltem már a kisautómról, amiről egyedül kellett megtanulnom gondoskodni. Most megmutatom, a munkahelyemen hogyan oldották meg ezt a problémát.

Nálunk az irodán főleg lányok dolgoznak. Ki szeretném hangsúlyozni, hogy mindenki jól vezet, és mindenki tapasztalt autós – de a szünetekben egy kávé mellett viszonylag ritkán beszélgetünk arról, hogy “nahát, az én karburátoromat nagyon olcsón ki lehet ám cserélni!”. Szóval, nem az autózás áll az érdeklődésünk homlokterében.

Szerencsére pár éve a főnökünk úgy döntött, hogy kiszervezi a céges autók menedzsmentjét. A vállalkozásról, akit választottak, itt lehet többet olvasni: http://flottakezeles.hu.

Ez a cég tartós bérletbe adja nekünk az autókat, így sokkal kedvezőbbek a költségek, ráadásul az autó nem hozzánk tartozik papíron, így nem kell az amortizációval és egyéb adminisztratív dolgokkal foglalkozni, ami eddig egy kész rémálom volt a könyvelésben.

Annak köszönhetően, hogy valaki átvette a flottakezelést, nincs többé:

  • Számomra érthetetlen beszélgetés egy autószerelővel olyan kocsiról, amelyiknek a működését sem ismerem.
  • Állandó könyvelés, számolgatás, izgulás azon, hogy hogyan kell a kocsival kapcsolatos problémákat vezetni.
  • Folyamatosan pittyegő figyelmeztetések: most olajcsere, most műszaki vizsga, most téli gumi…

Szerintem a legkisebb cégnek is megéri, hogy valaki másra bízza ezeket a feladatokat. Nálunk kevesebb, mint 10 autó van, de mégis majdnem egy teljes ember munkáját felemésztette a velük való törődés. Most viszont ilyesmi nincs. Nyugodtan koncentrálhatunk arra, mi fontos nekünk.