A legjobb barátnőm, Kíra, cukrász. Ugyan én is szeretek sütni, de neki ez a szenvedélye és a munkája is egyben, és mit mondjak, piszok jól csinálja. Anno már a cukrász suliból is évfolyamelsőként került ki, és a gyakorlati helyén is ő számított a legjobb gyakornoknak. Van érzéke és tehetsége hozzá, így nem csoda, hogy szépen ível felfelé a karrierje. Eddig nagyobb cukrászdákban dolgozott, és most jutott el odáig, hogy a sok évnyi gyűjtögetés után végre meg tudja nyitni a saját üzletét. Hihetetlenül izgatott, és én nagyon örülök a sikerének.

Múlt héten végre sikerült összeülnünk egy kávéra, hogy legyen időnk beszélgetni, mert mindkettőnk zsúfolt napirendje miatt nem mindig jön össze a csajos program. Elmesélte, hogy már meg is vett egy édes kis ingatlant a városközpontban, csak a felújítás van hátra. Viszont a segítségemet kérni, mert egy nagyon fontos kérdésben nem tud dönteni. Ez pedig az áramellátás, mert hát egy cukrászdában folyton működnek a gépek, amik árammal működnek, ég a villany a műhelyben és a vendégtérben is, plusz hangulatvilágítás, plusz miegymás, és fél, hogy a rezsi miatt fog bedőlni az üzlet, mert olyan fogyasztást fognak produkálni.

Ezért is gondolkodik azon, hogy a felújítással egybekötve rögtön napelemeket is felszereltet a tetőre, mert azt hallotta egy ismerősétől, hogy a napenergia sokat tud könnyíteni az ember pénztárcáján, és hát az neki nagyon jól jönne.

Azért fordult hozzám, azon kívül, hogy én vagyok a legjobb barátnője, mert tudja, hogy a sütés és az egészséges életmód mellett a harmadik nagy szívügyem a környezettudatosság, és sokat tudok a megújuló energiaforrásokról.

Mondtam is neki, hogy szerintem ez egy csodás ötlet, és ha rám hallgat, akkor mindenképpen felszerelteti a napelemeket. Egyrészt azért, mert ez az egyik legkörnyezetbarátabb megoldás, másrészt ez egy egyszeri nagyobb beruházás, de alig pár éven belül megtérül, és ez egy cukrászda életében nem utolsó szempont. Valamint azt tanácsoltam, hogy keressen rá a neten arra, hogy napelemes pályázat, hátha talál egy olyan lehetőséget, ami olcsóbbá teszi számára a panelek felhelyezését. Ezen az oldalon amúgy rábukkantunk egy olyan részre, amiben segítséget kap az ember abban, hogy ki tudja számolni a saját adatai segítségével, hogy neki hogyan és mennyire éri meg a napelemek telepítése. Ez szerintem szuper ötlet volt az oldal készítőitől, hogy minél szélesebb körű tájékoztatást és segítséget próbálnak nyújtani.

Nem elhanyagolható továbbá az a tény sem, hogy nem csak a napfényt, de a mesterséges és a szórt fényt is tudja hasznosítani ez a kis szerkezet, így nem kell attól tartania, hogy az év nagyobb részében csak dísznek van a tetőn.

Valamint szerintem pozitív marketinges értéke is van a dolognak. Ugyanis manapság egyre elterjedtebb és trendibb, hogy úgy mondjam, az egészséges életmód mellett a környezettudatosság is, így szerintem a vegán cukrászda (merthogy vegán lesz a cukrászdája, ami azt jelenti, hogy állati eredetű dolgokat nem tartalmaz majd egyik sütemény sem, ezen kívül pedig még szuper egészségesek is) sokkal hitelesebbé válik, ilyen „apróságok” által is.

Szerencsére sikerült meggyőznöm és megnyugtatnom Kírát a napelemek pozitív tulajdonságaival kapcsolatban. Megígértem neki, hogy végigmegyek vele ezen az úton, fogom a kezét, és mindenben, amiben tudok, segítek neki, hogy elérhesse a célját. Mert egy legjobb barátnőnek ez a dolga!